Op woensdag 22 oktober was ik te gast in Boechout om er in het Sint Gabriël college te spreken voor ouders van kinderen in het secundair Onderwijs. Boechout is een speciale plek in Vlaanderen waar muzikaal en artistiek talent groeit en bloeit als kool. Ongeveer 50 jaar geleden toch: Bart Peeters, Hugo Mathijsen, Paul Michiels, Jan Leyers (vroeger bekend met hun band Soulsister): op 12.000 inwoners is dat hoogst uitzonderlijk. Het was er ook uitzonderlijk. Meer dan tweehonderd ouders verzamelden in de refter voor een presentatie over concentratie en doorzetten voor beter studieresultaat. Ik voelde positieve stress. De voorzitter en vice-voorzitter van het oudercomité hadden mij gevraagd of het OK was dat er zoveel inschrijvingen waren. Vriendelijk en attent. Hoe meer zielen hoe meer energie heb ik geantwoord. En dus waren we met veel.

Bibliotheek-5569 deze foto zat in de presentatie, John Cleese over creativiteit

Na 90 minuten waren de aanwezigen overtuigd: men zou minstens 1 actie ondernemen, één van de klassieke 10 tips toepassen. Op 15 november is er een kaas en wijn avond waar ze dat met elkaar zullen aftoetsen, liefst nog tijdens het aperitief.  Sommigen gingen voor “leren loslaten”, velen gingen voor “relaxatie en ontspanning”, anderen kozen voor “slaaprituelen” en “orde en organisatie” was ook populair.  Vanaf vandaag focussen al die ouders dus op één van die acties met het doel: hun kinderen stimuleren tot beter focussen op één onderwerp: studeren. Afleiding via social media en TV: OK! maar sequentieel. 20 à 30 minuten focus op studie, dan even chatten, facebookgroep consulteren, enzovoort. Hét alternatief voor multitasken.

Studieresultaat zal vanzelf volgen als je als ouder gaat focussen op het proces. Focussen op het resultaat: je moet ‘er door zijn’… geeft negatieve stress. Als je zus en zo handelt (zie 4 puntjes hieronder) zal je concentratievermogen stijgen, heb je meer plezier aan je job (studeren), en zal je met meer plezier doorbijten, want het grote geheel is in kleine stukjes onderverdeeld.

De belangrijkste punten om beter te leren focussen (ook geldig voor volwassenen) én door te zetten, ook, en vooral, als het tegen zit of moeilijk gaat:

1. leer ontspannen.  Ademtechnieken, relaxatie, connectie met de natuur

2. Hoe meer ontspanning, hoe meer focus: aanvaarden dat concentratie beperkt is in de tijd. Na 30 minuten is het tijd voor een korte pauze.

3. Doorzetten is een attitude, als ouder, manager, leider, leraar, heb je een voorbeeldfunctie. Zeker als het moeilijk gaat: geef het voorbeeld in doorzetten, blijf constructief denken en communiceren, en je zal zien dat men je volgt. Inspireer doorzettingsgedrag door zelf door te zetten. Denk aan de metafoor van de topsporters: hoe lastiger het is, hoe liever zij het hebben.

4. Blijf altijd authentiek. Leer je kinderen dat authenticiteit MOED vraagt, en toch liever dàt, dan iedereen te willen plezieren. Kies voor authenticiteit met respect voor de andere.

Met dank aan Marleen en Sabine van het oudercomité voor de vlekkeloze organisatie.

Wim